Spruw is een infectie van gist schimmel, in de slijmvliezen van de mond. Deskundig advies over de oorzaken, symptomen en behandeling te krijgen.

schimmelinfectie in de mond_987554

Wat is spruw?

Spruw is een infectie van gist schimmel, Candida albicans, in de slijmvliezen van de mond. Strikt genomen, is lijster slechts een tijdelijke candida-infectie in de mondholte van baby's. Maar we hebben, voor dit doel, uitgebreid de termijn tot candida-infecties in de mond of keel van volwassenen, ook bekend als candidiasis of candidiasis.

Hoe krijg je spruw?

Candida is aanwezig in de mondholte van bijna de helft van de bevolking. Iedereen die een kunstgebit draagt zal candida, zonder noodzakelijkerwijs lijden nadelige gevolgen hebben.

Candida niet een probleem geworden, totdat er een verandering in de chemie van de mondholte ten gunste van candida over de andere micro-organismen die aanwezig zijn.

Deze wijzigingen kunnen worden als een neveneffect van de inname van antibiotica of medicamenteuze behandeling, zoals chemotherapie.

Deze veranderingen kunnen ook worden veroorzaakt door bepaalde voorwaarden – zoals diabetes, drugsmisbruik, ondervoeding – en als gevolg van immuun tekortkomingen met betrekking tot de ouderdoms- of infectie – zoals AIDS.

Bovendien, mensen wiens kunstgebit niet goed aankunnen pauzes in de slijmvliezen in de mond, die als een gateway voor candida fungeren kan.

Mensen die last van dit probleem vaak hebben hebben vochtige, bleke roze vlekken op hun lippen, bekend als Perlèche, die is een indicatie van een candida-infectie.

Lees ook: Gemakkelijke behandeling: mond schimmelinfectie

Wat zijn de symptomen van spruw?

Witte, crèmekleurige, of gele plekken in de mond. De vlekken zijn iets verhoogd. Er is normaal geen pijn in het gebied onder de vlekken. Als u deze vlekken schraap, laat ze kleine wonden die enigszins bloeden.

Bij volwassenen, kan Candida een ongemakkelijk brandend gevoel in de mond en keel veroorzaken.

Wie is op de bijzondere risico's?

  • Pasgeboren baby's.
  • De gebruikers van het gebit.
  • Volwassenen met diabetes en andere metabole verstoringen.
  • Mensen met een droge mond met betrekking tot bijwerkingen van hun medicatie (bijv. anti-psychotica) of medische aandoeningen (bv. Sjőgren van Syndrome).
  • Mensen een antibioticum of chemotherapie ondergaan.
  • Mensen voorgeschreven orale steroïde medicatie of steroïde dosisinhalatoren.
  • Drugsgebruikers.
  • Mensen met slechte voeding.
  • Personen met een immuundeficiëntie.


Hoe de arts diagnosticeren spruw?

Bij baby's, is lijster meestal gediagnosticeerd op basis van het klinische beeld. Af en toe om een diagnose, zal de arts de baby's tong schrapen en stuur het ingewogen analysemateriaal.

Bij volwassenen, kunnen vele andere ziekten en aandoeningen, met inbegrip van zeer vroeg stadium van kanker, soortgelijke symptomen hebben. Daarom is het belangrijk om uw arts te raadplegen en krijgen een grondige check-up.

In gevallen waar de lijster als gevolg van ziekte of ziekte in andere organen of systemen, zoals AIDS optreedt, kunnen plotselinge en zeer intens lijsters zijn een teken van een algemene verslechtering van de belangrijkste ziekte.

Dit maakt het des te belangrijker aandacht te besteden aan dit en soortgelijke wijzigingen, zodat u kunt helpen in de tijd.

Hoe wordt spruw behandeld?


Spruw kan spontaan Schakel zonder behandeling in baby's en kan worden voorkomen door het steriliseren van alle voeding apparatuur en mond speelgoed.

Er wordt gesuggereerd dat doordat het kind gesteriliseerd water onmiddellijk na een melk feed, resterende melk in de mond is gespoeld weg, vermindering van de bevolking van candida in de mondholte.

In andere omstandigheden, moet de voorwaarde waardoor de Candida onder controle worden gebracht.

Hierbij kunnen investeren in nieuwe en betere passend kunstgebit of diabetesbehandeling aan te passen.

Voor AIDS-patiënten is het niet altijd mogelijk om te corrigeren de immuundeficiëntie. Een cursus van de mondelinge behandeling, met schimmeldodende medicijnen, moet worden gebruikt.

Zodra de voorwaarde waardoor de spruw heeft behandeld, kan de Candida zelf kan worden genezen.

Behandeling is met schimmeldodende medicijnen, in de vorm van pastilles die gezogen of mondelinge schorsingen die worden gehouden in de mond voor het doorslikken.

Deze zorgen ervoor dat het antimycoticum lokaal handelen in de mond. Voorbeelden zijn nystatine (bv Nystan orale suspensie) of miconazol (bv Daktarin orale gel).

In bepaalde gevallen te ingewikkeld of als men de infectie verspreidt, systemische behandeling moet in de vorm van antischimmel tabletten, of misschien in de vorm van injecties. Bron artikel: Netdocktor.co.uk


EmoticonEmoticon